Griekse recepten

Net als ik gek op de Griekse keuken? Je vindt hier aantal Griekse recepten waarmee je in één klap een keukenprins(es) wordt! >

Gyros

Iedereen die zich ook maar een béétje Griekliefhebber mag noemen, heeft vast wel eens gyros gehad. Deze lekkere gekruide reepjes associeer ik direct met een Griekse maaltijd en mogen daarom absoluut niet ontbreken. Lucky for me (en voor jullie) kan je dit dus ook gewoon thuis maken.

Ingrediënten Gyros:

Voor 4 personen

✓ 4 ongepaneerde varkensschnitzels
✓ 3 teentjes knoflook
✓ Halve rode ui
✓ 1 eetlepel oregano
✓ 1 eetlepel tijm
✓ 1-2 eetlepels paprikapoeder
✓ 1 eetlepel komijn
✓ Klein beetje mosterd
✓ Zout
✓ Peper
✓ Olijfolie
✓ Citroensap

Bereiding gyros

Allereerst heb je 4 varkensschnitzels. Wij hebben biologische varkensschnitzels gebruikt van de Jumbo. Snij alle schnitzels met een scherp mes tot dunne reepjes.

Varkensscnitzel_bio Varkensschnitzel

Pers de knoflook en snij de rode ui in ringen. Wij zijn zelf niet zo van de ui, meestal laat ik het weg uit gerechten. Nu kwamen er echter gasten en een beetje ui hoort er wel doorheen. Wil je dus meer ui door het gerecht, dan kan dat altijd!

Pak een kom en doe hier de reepjes vlees in om te marineren. Doe alle kruiden (ui, citroensap, de mosterd, geperste knoflook en olijfolie) erbij in de kom en meng het geheel goed met elkaar. Het lekkerste is om deze marinade al een paar uur van te voren te maken. Ikzelf heb de marinade de avond van te voren gemaakt, omdat ik bang was anders in tijdgebrek te komen.

gyros_marinade

Bak vervolgens het vlees in een wokpan en je hebt een heerlijk gerecht op tafel staan!

Bifteki

voor 4 personen

We zijn gek op gekruid gehakt en dus besloten we dat dit niet kon ontbreken bij onze Griekse maaltijd. Bifteki is gehakt dat gevuld is met feta.

Ingrediënten Bifteki

600 gram mager runder gehakt

✓ 1 eetlepel munt
✓ 1 eetlepel peterselie
✓ 1 theelepel cayennepoeder
✓ Fetablokjes
✓ Paneermeel
✓ 1 ei
✓ Citroensap
✓ Snufje zout

Bereiding Bifteki

Meng het gehakt, de munt, de peterselie, het cayennepoeder, het paneermeel, het ei, citroensap, en het zout. De hoeveelheid paneermeel is afhankelijk, het gehakt moet niet te nat zijn zodat het blijft kleven. Maak van het gehakt langwerpige burgers of gehaktballen en verstop hierin de fetablokjes.

Grieks_bifteki

Wanneer alle burgers zijn gemaakt, grill ze dan ongeveer 15 minuten totdat ze gaar zijn.

Bijgerechten

Vlees is lekker, maar misschien zijn de bijgerechten wel minstens zo lekker.

Tzaziki

Wat je ook bestelt bij de Griek, tzaziki is niet te missen. Dit sterk gekruide goedje met yoghurt en knoflook geeft een extra smaak aan het vlees.

Ingrediënten Tzaziki

✓ 450 ml volle yoghurt
✓ Halve komkommer
✓ 3-4 teentjes knoflook
✓ 1 eetlepel dille
✓ 1/2 citroen
✓ Olijfolie
✓ Peper en zout

Bereiding Tzaziki

Doe de yoghurt in een kom. Zelf heb ik Optimel Griekse Stijl gebruikt, dit is lekkere dikke yoghurt. Omdat er vervolgens nog olie en citroensap doorheen gaat is dat ook wel nodig, anders wordt de tzaziki erg waterig.

Tzaziki_1

Pers de teentjes knoflook en doe dit bij de yoghurt. Voeg vervolgens de dille, peterselie, citroen, peper, zout en olie toe en roer het geheel tot een gladde massa.

Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in kleine plakjes. Laat de plakjes even drogen zodat al het sap eruit gaat. Als je weinig tijd hebt kan je de plakjes in een zeef doen en aandrukken met een vork zodat het sap eruit gaat.

Voeg daarna de uitgelekte komkommer toe en meng het geheel. Het lekkerste is om het een avond van te voren te maken, zodat alle smaken er lekker in trekken.

Tzaziki_2

..Dat wordt smullen!

Tomatenrijst

Tomatenrijst wordt vaak geserveerd bij Griekse gerechten. Erg lekker, en simpel te maken!

Ingrediënten tomatenrijst

voor 4 personen

✓ gram (zilvervlies) rijst
✓ Gepelde tomaten
✓ 1 Teentje knoflook
✓ Bouillon blokje

Bereiding tomatenrijst

Bereid de rijst volgens gebruiksaanwijzing op het pak. Ik zelf gebruik zilvervliesrijst, dit is een gezondere variant.

Snij de gepelde tomaten in stukjes en doe olie in een pan. Pers de knoflook uit in de pan en wacht tot het warm wordt. Voeg daarna de stukjes tomaat in de pan en roer totdat de saus warm wordt en voeg een bouillonblokje toe aan het mengsel. Eventueel kun je naar smaak extra kruiden toevoegen zoals oregana of peper en zout om het geheel meer smaak te geven.

Wanneer de rijst is uitgelekt, voeg deze toe aan het mengsel en verwarm het goedje op lage temperatuur.

Serveertip: Ik zie wel eens bij de Griek dat er bolletjes van worden gemaakt. Het ziet erg leuk uit en is simpel om te maken. Neem een klein kommetje en schep hier de rijst in. Druk het goed aan en draai het vervolgens om op een bord. Et voilà, ziet dat er even chique uit!

tomatenrijst_1

Gekruide aardappeltjes

In plaats van frietjes is het lekker om deze gekruide aardappeltjes te serveren bij de maaltijd. Gebruik voorgeschilde ongekookte aardappels of schil ze vooraf.

Ingrediënten gekruide aardappeltjes

Voor 4 personen

✓ (Geschilde) ongekookte aardappels, (5 à 6 aardappels)
✓ Paprikapoeder
✓ Italiaanse kruiden
✓ Teentje knoflook

Bereiding gekruide aardappeltjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de aardappels totdat ze bijna gaar zijn. Maak ondertussen een mengsel van olijfolie, italiaanse kruiden en een geperst teentje knoflook. Wanneer de aardappels gekookt zijn, laat ze even afkoelen en snijd ze vervolgens in kleine plakjes. Leg de plakjes in een ovenschaal en vet de aardappeltjes in met het oliemengsel. Bestrooi tenslotte de aardappeltjes met paprikapoeder voordat ze oven in gaan, daar krijgen ze een mooi kleurtje van. Kijk na ongeveer 10 minuten even hoe de aardappeltjes eruit zien, draai waar nodig de aardappeltjes en bestrooi eventueel met extra paprikapoeder wanneer ze nog niet mooi bruin zijn.

Na 15 tot 20 minuten heb je mooie, goudbruine aardappeltjes.

Griekse salade

Een lekkere salade doet het altijd goed, vandaar dat ik snel wat in elkaar heb gebrouwd.

Ingrediënten Griekse salade

✓ Rucolasla
✓ 5 cherrytomaatjes
✓ Groene olijven (stuk of 10)
✓ Blokjes feta (naar smaak)
✓ 1 rode ui
✓ Olijfolie + balsamico olie
✓ geroosterde pijnboompitten
✓ Citroenschijfje

Bereiding Griekse salade

Doe de sla in een kom en halveer de cherrytomaatjes. Voeg de cherry tomaatjes, de olijven en de blokjes feta hieraan toe. Snijd de rode ui in ringetjes en voeg deze ook toe aan de salade. Bestrooi de salade met olijfolie en balsamico olie als dressing. Voeg eventueel geroosterde pijnboompitten toe voor een extra bite aan de salade. (Doe de pitjes in een pan zonder olie en rooster ze totdat ze lichtbruin worden).

pijnboompitten

Verder wil het oog ook wat, garneer daarom met een schijfje citroen :).

Het was erg veel maar de gasten waren erg tevreden. Ik ben benieuwd of jullie ook een van deze (of misschien wel alle) gerechten hebben gemaakt. Laat het me weten in de reacties! Heb je nog inspiratie voor andere Griekse gerechten? Laat me dat óók weten!

griekse-tafel

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*